| Tytuł: | Jak sobie radzić z egzemą |
| Autor: | NATALA 10.3.2011, 09:52 |
| HEJ! OD 4 LAT PRACUJĘ W WAKACJE NAD MORZE. CO ROKU POD KONIEC SIERPNIA NA WIERZCHU, PALCACH DŁONI POJAWIA MI EGZEMA. W ZESZŁYM ROKU POJAWIŁA SIĘ NAWET NA NOGACH PONIŻEJ KOLAN. CZERWONE I SUCHE MIEJSCA NIE SĄ ESTETYCZNE I STRASZNIE SWĘDZĄ. DERMATOLOG PRZEPISAŁ MI MAŚĆ,KTÓRA NIE PRZYNOSI ŻADNYCH EFEKTÓW. PO INNEJ MAŚCI SWĘDZĄ MNIE DŁONIE. OSTATNIO KUPIŁAM MAŚĆ NAGIETKOWĄ I NIĄ SMARUJĘ SŁONIE I NA NOC ZAKŁADAM RĘKAWICZKI. OD TAMTYCH MAŚCI (TYCH OD DERMATOLOGA) ROBIĄ MI SIĘ BIAŁE PLAMY NA DŁONIACH. JAKIEŚ 2 DNI TEMU ZNOWU POJAIWŁY MI SIĘ NA SKÓRZE SUCHE MIEJSCA. JUZ NIE WIEM CO ROBIĆ, BY TO USUNĄĆ. JEŚLI KTOŚ MOŻE COŚ DORADZIĆ, TO PROSZĘ NAPISAĆ. WYPRÓBUJĘ KAŻDY SPOSÓB POZDRAWIAM:NATALA | |
| Autor: | Elmira 10.3.2011, 13:51 |
| ja kiedyś miałam maść mojej siostry był to bodajże Elocom. Było go trochę, więc smarowałam. Bardzo mi pomogła ta maść, ale jest ona podobno na sterydach i wybiela skórę. Teraz móh dermatolog nie chce mi tego przepisać. KIedyś dostałam też laticort też dość dobrą maść, ale moje ręce chyba się już do niej przyzwyczaiły, bo znowu pojawia się egzema. | |
| Autor: | Elżunia 11.3.2011, 09:56 |
| Ja też od jakiegoś czasu strasznie się męczę z egzemą. To, że to na co cierpię to egzema, to dowiedziałąm sie dość niedawno, ponieważ mój poprzedni lekarz nie określił tego jasno. Teraz dostałam jakieś dziwne maści natłuszczające. Jeśli stan się zaostrzy, to mam brać dodatkowo tabletki Amertil oraz stosować maść Momarid. Czy ktoś z Was używał tych preparatów? Czy w kierunku egzemy robi się jeszcze jakieś inne badania, nie tylko objawowe? | |
| Autor: | 11.3.2011, 13:11 |
| Ja stosowałam już dermobrazję, ale nie przyniosło to żadnego. Ze złości rozbolała mnie tylko głowa i musiałam wziąć pyralginę, aby mi przeszło... | |
| Autor: | Ala 14.3.2011, 08:32 |
| Mam podobny problem. Też długo z tym walczyłam. Właściwie przez przypadek odkryłam coś, co mi pomaga- zwykłą wazelinę. MOże to dziwnie brzmi, ale kiedyś miałam przepisaną maść, ktora w swoim składzie miała wazelinę. Kiedy mi się skończyła maść a nie miałam możliwości iść po kolejną receptę, postanowiłam wypróbować samą wazelinę. Pomyślałam sobie: co mi szkodzi, najwyzej nie będę jej używać. Miałam okropne rany. Miałam nawet problem je zgiąć. Teraz smaruję ręce wazelinę i później zakładam bawełniane rękawiczki na noc. W momentach gdy było bardzo źle, to nosiłam je również w dzień. Muszę powiedzieć, że już po pierwszej nocy widać było efekty. Po kilku nocach ręce się wyleczyły. Nadal są trochę czerwone, jednak i tak jestem z tego zadowolona, szczególnie gdy przypomnę sobie co było wcześniej. | |
| Autor: | Bogusia 14.3.2011, 11:39 |
| Hej! Ja też choruję na egzemę- miałam przepisanych wiele maści, ale nic mi nie pomagało. muszę wypróbować wazelinę. Dzięki za radę. Pozdrawiam, trzymajcie się cieplutko :) | |
| Autor: | sir.vis 12.4.2011, 22:58 |
| Polecam balsam Tonka z wyciągiem z bobu tonka oraz aloesu. Wytwarzany jest przez Indian zamieszkujacych Amazonię. Pozdr. | |
| Autor: | gosia 28.2.2012, 23:15 |
| U mnie pomaga stosowanie probiotyku latopic. Probiotyki uszczelniają barierę lelitową na wnikanie alergenów. | |
| Autor: | kowal 17.4.2012, 17:15 |
| Do pielęgnacji skóry przy egzemie polecam maść Scalp i Body Ointment, pomaga. | |
| Autor: | mirka 18.4.2012, 13:09 |
| Do @kowal ta maść to chyba na łuszczycę jest a nie na azs?? | |
| Autor: | kowal 19.4.2012, 16:10 |
| maści z serii dr michaels sprawdzają się także w przypadku egzemy - potwierdzona informacja. | |
| Autor: | majka 1.5.2012, 23:06 |
| Ja codziennie natłuszczam skórę wazeliną i sporadycznie stosuję maść memoderm | |
Łojotokowe zapalenie skóry oznacza jej stan zapalny, który powoduje, że łuszcząca się skóra jest tłusta, a zapalenie pojawia się w takich miejscach, jak głowa lub wnętrze ucha. Łojotokowe zapalenie skóry u niemowląt nosi nazwę ciemieniuchy. Inaczej zwane jest także trądzikiem łojotokowym.
Dermatologia estetyczna
W miarę upływu czasu, nasza skóra wykazuje naturalne, nieuniknione oznaki starzenia – zmarszczki, zwiotczenia, uszkodzenia spowodowane działaniem słońca. Można temu jednak zapobiegać, nie tylko stosując kremy przeciwzmarszczkowe, ale też korzystając z licznych zabiegów, jakie proponuje nam dermatologia estetyczna.